Adrenalină pe 4 roți

Acest raid-trip numit Survival 4x4 – Overlanding vă oferă o întoarcere în timp într-o zona autentică și foarte sălbatică: zona rurală îndepărtată a munților Apuseni. Aici viața parca s-a oprit in secolul al XIX-lea, unde casele vechi vor alterna cu flora și fauna, generoasă și neatinsă.

Cursul Survival 4x4-Overlanding este condus de Florin Pop-Vancea (Flo) un experimentat ghid montan-național și instructor-formator în supraviețuire. Acesta vă va insoți pe toată durata cursului.

Partener oficial - Metabond Romania


Perioadă17-19 mai 2024
Persoaneminim 2 masini / curs
LocațieApuseni
Dificultate🔵 usor/mediuVezi Grade Dificultate
TipOffroad-Overlanding

Detalii

Denumire generală pentru Carpații Occidentali, Apusenii grupează la nord munții Pădurea Craiului și Vlădeasa, la nord-est Muntele Mare, la est și sud muntele Trascău și Metaliferi iar la vest Zarand și Codru Moma. În zona Muntele Mare se găsește 'bijuteria' Rezervația Scărița Belioara. Altitudinea maximă este vârful Muntele Mare – 1826m, fiind al treilea ca înălțime din munții Apuseni.

Recomandari

Este necesar un vehicul 4x4. Acesta poate fi și un SUV, dar trebuie să respecte urmatoarele condiții:

 • este obligatorie roata de rezervă care să aibă aceeași dimensiune ca și celelalte anvelope cu care mașina este echipată
 • anvelopele recomandate sunt de tip A/T (All Terrain) sau M/T (Mud Terrain)
 • participarea nu este interzisă cu anvelope standard pentru asfalt, dar in caz de ploaie, teren umed sau pietre, acestea nu vor face fata
 • recomandăm scut metalic, cel putin pentru motor
 • recomandăm statie radio de emisie – receptie (cel putin statii portabile walkie talkie) pentru accesul la toate informatiile transmise si in timpul deplasării
 • Detinerea unei roti de rezervă după criteriile mentionate mai sus este o cerinta obligatorie, lipsa acesteia sau dimensiuni gresite ale acesteia vor duce la interzicerea participarii la curs.

  Itinerariu

  Toate rutele de pe acest traseu au fost identificate si testate in prealabil.Traseul ales de Flo Adventure pentru acest curs alternează în niveluri de dificultate, dar este gândit astfel incat sa poată fi parcurs de orice cursant care deține o mașină 4x4, conforma cu cerintele noastre (vezi RECOMANDARI).Acest traseu necesită minime cunostinte în condusul off-road. Bineinteles, varianta ideala este existenta unei experiente anterioare, dar nu este o cerinta obligatorie.

  Ne ținem de program, dar uneori suntem flexibili, ne adaptăm la condițiile meteo și la situațiile neprevăzute.

  Ziua 1 - 95 km parcurși

  Ne întâlnim cu toții în Cluj de unde se pleaca pe un drum comunal de pietriș combinat cu pământ. Se vor traversa pajiști și pârâuri până vom ajunge în comuna Iara. Pana ajungem la Iara vom invata sa urcam in rampa si sa coboram o panta, sa traversam santuri corect si sa stim cum trebuie sa lucram in zonele de noroi si nisip.

  De la Iara vom merge si pe asfalt o bucată de drum iar pe urma pe drum de pamant si piatra urcand si trecând prin spectaculoasele peisaje ale Muntilor Apuseni. Vom vedea zona unde se adăposteau partizanii care au luptat în munți contra comuniștilor.

  Pe urmă vom cobora pe drumuri de tara, de pământ și piatra și vom intra în povestea Apusenilor, trecând pe lângă locașuri vechi atinse de trecerea timpului. Vom înnopta in mijlocul padurii.

  Ziua 2 - 55 km parcurși

  Micul dejun. Va urma un curs cu mai multe aplicații: prezentarea echipamentului, cum să folosești masina și obiectele din mașină în caz de supraviețuire, cum să folosești, scripeți, șufe, ocheți, modele de cricuri pentru mașini de teren și folosirea lor în teren cu mult noroi, nisip sau iarbă,cum să îți pregătești mașina și ce trebuie să ai în ea când mergi într-o tură la munte, noduri importante în supraviețuire, folosirea troliului si metode de asigurare, cum se face corect o prelungire a doua sufe, cum folosim rampele.

  După ce terminăm partea practică, vom pleca cu mașinile pe drumuri de tara ce ne vor duce printr-un peisaj spectaculos trecând prin păduri de foioase, apoi de conifere ajungând în pajiștea alpina.

  De acolo mergem mai departe până în zona de campare. Seara vom organiza un foc de tabără cu discutii despre zilele petrecute impreuna si notiunile invatate.

  Ziua 3 - 60-85 km parcurși

  Micul dejun. Curs de orientare fara GPS – se va organiza un mic concurs de orientare folosind masinile. Dupa acest curs daca timpul ne va permite vom pleca spre locul accidentului aviatic din 2014, unde două persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite. Daca timpul nu ne va permite, ne vom intoarce la Cluj pe un alt drum de piatra și pământ, prin zone superbe de pajiști și păduri dese de conifere.


  Informatii

  Costul cursului include:

  Instructorul-ghid, echipamentul pentru curs (harți, corzi, scripeți, mai multe modele de cricuri, sufe, ocheți).

  Costul cursului nu include:

  Mâncarea, transportul - mașina de teren, combustibilul, cortul, asigurarea pe mașină.


  1 singura persoana in masina (respectiv soferul)

  850 

  ron

  /persoana

  sofer + insotitor/insotitori

  1500 

  ron

  /masina

  Flo Adventure Tours - agentie de turism de aventura

  • Metabond
  • Tete Mountain
  • FreeWall sala de escalada
  • Pro Nutrition