Exploram tinutul Berberilor

Numele arab al țarii, al-Magrib al-Aqsa, inseamna Vestul Extrem si se refera la faptul ca Marocul este cea mai vestica țara din lumea araba.

In tinutul Berberilor se afla si cel mai mare masiv de dune din Maroc, care se intinde de-a lungul graniței cu Algeria, o zona vasta si de o frumusete aparte pe care o vom traversa cu masinile noastre.

Doar deșertul poate oferi o asemenea izolare, o liniște profunda și superbe panorame. Acest itinerar de overlanding vă permite să experimentati pe deplin linistea Saharei, departe de hoardele de turiști, alternând campari in sălbaticie în deșert cu cazari confortabile in vestitele locatii de cazare din zona.


Perioadă31 martie - 9 aprilie 2025
masiniminim 5 masini / expeditie
LocațieDesertul Sahara
Dificultate🔴 mediuVezi Grade Dificultate
TipTura-Expeditie

Detalii

10 zile de adrenalina pura, cu peisaje de neuitat din Desertul Sahara pana la Oceanul Atlantic.

Muntii Atlas formeaza un lant inalt in nord-vestul Africii, cu varful cel mai inalt denumit Toubkal 4167m. Muntii Atlas actioneaza ca o bariera climatica intre zonele de coasta ale Atlanticului si Mediteranei si gigantul Sahara, care cuprinde o treime din Africa. Desertul Sahara se intinde de la Oceanul Atlantic in vest, pana la Marea Rosie in est.

Pe urmele Paris-Dakar.

Pe itinerarul pregatit de noi vom parcurge o portiune de drum care face parte din traseul legendarei competitii Paris -Dakar, vom vizita canioane superbe, dar ne si bucuram de dunele de nisip ale desertului Sahara si de plajele Oceanului Atlantic.

Punctul terminal al expeditiei este renumitul oras de surfing Agadir, situat pe coasta Oceanului Atlantic.

Recomandari

Este necesar un vehicul 4x4. Acesta poate fi și un SUV, dar trebuie să respecte urmatoarele condiții:

 • este obligatorie o roata de rezervă, care să aibă aceeași dimensiune ca și celelalte anvelope cu care mașina este echipată.
 • anvelopele recomandate sunt de tip A/T (All Terrain)
 • participarea este INTERZISA cu anvelope standard pentru asfalt
 • obligatoriu scut metalic, cel puțin pentru motor
 • obligatoriu kit de recuperare, minim o sufa cinetica si 2 ocheti.
 • obligatoriu inca un filtru de aer de rezerva.
 • toate consumabilele schimbate inainte de plecare (ulei, filtre, verificat placute de frana, bucsi, rulmenti etc.) in caz de defectiune a automobilului pe durata expeditiei nu se va imputa nimic organizatorilor.
 • obligatoriu stație radio de emisie-recepție (NU walkie talkie) pentru accesul la toate informațiile transmise și în timpul deplasării
 • obligatoriu sa aveti la voi minim o canistra de combustibil de volum 20 l
 • Deținerea unei roți de rezervă după criteriile menționate mai sus este o cerință obligatorie. Lipsa roții de rezervă sau dimensiunea greșită a acesteia vor duce la interzicerea participării la expeditie.

  Itinerariu

  Toate rutele de pe acest traseu au fost identificate și testate în prealabil. Traseul ales de Flo Adventure pentru acesta expeditie alternează în niveluri de dificultate, dar este gândit în așa fel incat să poată fi parcurs de orice participant care deține o mașină 4x4, conformă cu cerințele noastre (vezi RECOMANDARI).Acest traseu necesită minime cunostinte în condusul off-road. Bineinteles, varianta ideala este existenta unei experiente anterioare, dar nu este o cerinta obligatorie.Ne ținem de program, dar uneori suntem flexibili, ne adaptăm la condițiile meteo și la situațiile neprevăzute.
  Ziua 1 - 0 km parcursi

  Ne întâlnim cu toții în Tangier unde vom ramane peste noapte la cazare.

  Ziua 2 - 110 km parcursi – asfalt

  0ra 11:30 Vom tine o scurta sedinta tehnica cu prezentarea traseului. Plecam pe un drum de asfalt spre renumitul “oras albastru”. Dupa ce il vizitam vom înnopta in camping.

  Ziua 3 - 380 km parcursi – asfalt - off-road

  Ora 9 - Dupa un lung drum pe asfalt traversand muntii Rif cu impresionantele paduri de cedru, vom intalni macaci, maimute din rasa Barbary, rasa specifica acestei zone si clasificata a fi printre primele rase de maimute din lume. Drumul va fi unul spectaculos.

  In aceasta zi, vom avea primul contact cu zona de desert. O parte din drum o sa fie pe asfalt, iar ulterior traseul va fi pe drum de pamant, pietre si bolovani, intr-o zona muntoasa si fara vegetatie. Cazarea se va face in desert – off-camping.

  Ziua 4 - 320 km parcursi - off-road - asfalt

  Ora 9 - Pornim pe un drum de piatra si nisip si vom trece prin orasul-fantoma parasit si lasat la voia desertului. De acolo ne indreptam spre “drumul Legiunii Straine”, aflat la altitudinea de 2250m in Muntii Atlas. Aceasta zi de off-road prin desertul montan si canioane superbe se va incheia intr-un camping.

  Ziua 5 - 220 km parcursi - asfalt - off-road

  Ora 9 - plecam pe asfalt spre renumitul canion Todgha si vom trece prin renumita oaza de palmieri Palmeraie de Tinghir care se întinde pe o lungime de aproximativ 30 km și variază în lățime de la câțiva kilometri în amonte și pana la 4 km în aval. Vizitam si canionul Dades si Valea Trandafirilor. Vom intra mai spre seara pe un drum de macadam ce traverseaza o parte din Altasul Mare, un drum superb cu traversari in plin desert situat la altitudinea de peste 2000m.

  Cazarea se va face off-camping.

  Ziua 6 - 450 km parcursi - asfalt - off-road

  Ora 9 - Pornim spre Merzouga, poarta de intrare in desertul Sahara. Drumul de off-road este parcurs pe curbe de nivel care strabat Muntii Atlas cu vai foarte adanci si stancoase.

  Vom intra in zona de desert (off-road), nisip si piatra prin zona desertica spre Merzouga. Acest drum face parte din traseul competitiilor de Rally Raid, Paris-Dakar sau Marocco Rally. In aceasta zi vom testa pentru prima data masinile pe dunele de nisip.

  Vom innopta in camping sau la un riad (pensiune), la alegerea. Cazarea nu intra in atributia noastra. Aici vom fi langa dunele de nisip inalte de peste 800m. Merzouga este poarta de intrare in desertul Sahara.

  Ziua 7 - 300 km parcursi - off-road

  Ora 9 - Vizitam muzeul Marroco National 4X4 Auto, in functie de programul disponibil.

  Dupa vizita la muzeu pornim din nou la drum pe traseul de off-road, pe care l-am impartit din cauza lungimii acestuia in doua etape (doua zile). Vom parcurge o etapa din traseul pe care se tinea competita de Rally-Raid Paris-Dakar iar acum face parte si din ruta Morocco Rally Challenge. O sa fie o zi plina de adrenalina pe nisip si piatra cu peisaje ce se vor schimba la fiecare kilometru parcurs. Putem atinge viteze si de 150 km/h pe suprafata lacurilor secate din desert.

  In aceasta zi, intreg traseul va fi de macadam combinat cu mult nisip. Vom innopta in camping.

  Ziua 8 - 220 km parcursi – off-road

  Ora 9: Plecam din camping pe un drum spre dune, format din pietre si nisip. Trecem prin asezari berbere pline de copiii care fug la masini sa iti faca cu mana. O sa ne oprim sa savuram un ceai cald sau un suc rece in singura oaza care exista in aceasta parte a desertului. Din nou o sa fie o zi plina de adrenalina, caldura si peisaje aride parca luate din filmul Razboiul Stelelor.Lacul secat ne va permite sa ne bucuram de masina lasandu-ne sa mergem cu viteze foarte mari. Cazarea se va face in camping.

  Ziua 9 - 310 km parcursi - asfalt

  O mare parte din acesti kilometri se vor parcurge pe asfalt, dar vom trece prin zone superbe cu traditie pana vom ajunge pe coasta Oceanului Atlantic spre Sahara de Vest. Vom atinge renumita plaja “Plage Blanche”. Vom innopta pe malul oceanului, off-camping.

  Ziua 10 - 210 km parcursi – off-road - asfalt

  Vom strabate malul Oceanului Atlantic, pe un drum de coasta, asfalt combinat cu macadam care ne ofera o priveliste superba asupra acestuia. Vom ajunge in renumitul oras de surfing Agadir si ne vom caza la hotel - (cazarea si alegerea hotelului nu intra in atributia noastra ).

  Aici expeditia noastra se incheie.

  In a doua zi, deplasarea spre portul Tangier se va face individual, iar daca se mai doreste vizitarea in continuare, a atractiilor turistice din Maroc: Marrakesh, Casablanca, Rabat sau Tangier, se poate face individual dupa preferinte.

  Total drum ~ 3300 km din care off-road 1.300km.


  Costul expeditiei include:

  Ghid roman autorizat – Flo (Florin Pop Vancea) cu o experienta in desert de peste 13 ani.

  2 buc – stickere de dimensiune mare pentru masina

  2 buc – stickere de dimensiune mica pentru colectie

  Costul expeditiei nu include:

  Mâncarea, transportul - mașina de teren, combustibilul, cortul, sac de dormit,

  Cazarile (la campinguri, pensiuni/riaduri) - alegerea unitatilor de cazare nu intra in atributia noastra

  Taxe autostrazi

  Bacsisul pentru bucatari locali ( 10 euro/persoana - unde este cazul) sau in timpul meselor.

  Asigurare medicala obligatorie

  Asigurare masina

  Cheltuieli de tractare sau reparatie in caz de incidente

  Cheltuieli pentru repatriere in caz de incidente

  Amenzile din trafic

  Biletele de ferry-boat dus-intors.

  Alte cheluieli neprevazute

  Extra

  Este interzis copiilor sub 10 ani.


  Pretul expeditiei:

  900 

  euro

  /masina

  Flo Adventure Tours - agentie de turism de aventura

  • Metabond
  • Tete Mountain
  • FreeWall sala de escalada
  • Pro Nutrition