Adrenalina pe patru roti in muntii din nordul Transilvaniei
Acest raid-trip numit Survival 4x4 – Overlanding vă oferă o întoarcere în timp într-o zona autentică și foarte sălbatică: zona rurală îndepărtată a munților Bârgău-Rodnei-Maramureșului. Aici viața parcă s-a oprit în secolul al XIX-lea, unde asezările vechi sunt completate de floră și faună, generoase și neatinse.
Tura Survival 4x4-Overlanding este condusa de Florin Pop-Vancea (Flo), un experimentat ghid montan-național și instructor-formator în supraviețuire. El este cel care vă va însoți pe toată durata turei.
Partener oficial - Metabond Romania
Detalii
Cu ocazia acestei ture, grupa nordică a Carpaților Orientali te vor delecta cu specificul lor aparte. Munții Bârgău, Munții Rodnei și Munții Maramureșului vor fi vedetele principale. Altitudinile lor au valori mijlocii, insa compenseaza prin frumusețe. Înălțimea maximă depășește 2000 m și o întâlnim în cel mai înalt punct în Munții Rodnei, respectiv vârful Pietrosul Rodnei – 2303 m altitudine. Nici Munții Bârgăului nu se lasă mai prejos, cu vârful Heniul Mare, de 1611 m.
Recomandari
Este necesar un vehicul 4x4. Acesta poate fi și un SUV, dar trebuie să respecte urmatoarele condiții:
Deținerea unei roți de rezervă după criteriile menționate mai sus este o cerință obligatorie. Lipsa roții de rezervă sau dimensiunea greșită a acesteia vor duce la interzicerea participării la tura.
Itinerariu
Toate rutele de pe acest traseu au fost identificate și testate în prealabil.Traseul ales de Flo Adventure pentru aceasta tura alternează în niveluri de dificultate, dar este gândit în așa fel să poată fi parcurs de orice cursant care deține o mașină 4x4, conformă cu cerințele noastre (vezi RECOMANDARI). Acest traseu necesită o ușoară cunoștință în condusul off-road. Bineinteles, varianta ideală este existența unei experiențe anterioare, dar nu este o cerință obligatorie.Ne ținem de program, dar uneori suntem flexibili, ne adaptăm la condițiile meteo și la situațiile neprevăzute.
Ziua 1
Întâlnirea are loc în Bistrița, de unde vom pleca spre Pasul Tihuța pe un drum asfaltat, apoi pe un drum comunal acoperit cu pietriș și pământ. Vom traversa locuri pitorești, unde peisajul te va lăsa fără cuvinte. Vom străbate Munții Bârgăului și Suhard, îndreptându-ne spre Munții Rodnei, urcând pe drumuri de țară și pătrunzând în povestea Munților Suhard, trecând pe lângă locașuri vechi. Camparea se va face pe marginea unui pârâu, într-o zonă superbă.
Ziua 2
După micul dejun, vom pleca spre Pasul Rotunda, cunoscut și sub numele de Pasul Rodna, o trecătoare din Carpații Orientali situată la 1.271 m altitudine. Aici vom vizita Cimitirul Eroilor din Pasul Rotunda, un loc simbolic amenajat pe fostul amplasament al unei gropi comune, unde își dorm somnul veșnic 685 de soldați (români, ruși și germani) căzuți pe câmpul de luptă în anul 1942. Ajungem în Munții Rodnei, iar în drumeția până la Șaua Gajei (1.766 m) vom atinge cea mai înaltă altitudine din tura noastră.
De acolo, vom avea privilegiul de a ne bucura de o frumoasă panoramă spre Vârful Ineu (2.278 m) - al doilea vârf ca altitudine din Carpații Orientali, Vârful Ineuț (2.279 m) - al treilea vârf ca altitudine din Carpații Orientali, și Lacul Lala Mare (1.815 m) - cel mai extins lac glaciar din Munții Rodnei, cu o suprafață de 5.637,5 m². După întoarcerea în Pasul Rotunda, vom pleca spre Munții Maramureșului, trecând prin Pasul Prislop (din Maramureș) la altitudinea de 1.416 m.
De aici, vom parcurge traseul de creastă, care ne oferă peisaje de vis, până ajungem în localitatea Borșa, unde vom înnopta într-un camping sau pensiune, la alegerea fiecăruia.
Ziua 3
După micul dejun, cei care doresc se pot deplasa la gara din Vișeu, de unde vor lua Mocănița pe Valea Vaserului. Cunoscută adesea ca „Mocănița de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vișeu de Sus, situată în nordul României, la granița cu Ucraina, reprezintă o bogăție atât din punct de vedere tehnic, cât și cultural. Acest raid de 3 zile se încheie în gara din Vișeu, de unde fiecare participant se va întoarce acasă.
Informatii
Costul turei include:
Ghid montan – national
Costul turei nu include:
Mâncarea, transportul - mașina de teren, combustibilul, cortul, sac de dormit, asigurarea pe mașina. Cheltuieli de tractare sau reparatie in caz de incidente.
1 singura persoana in masina (respectiv soferul)
sofer + insotitor/insotitori