AVENTURĂ MAXIMĂ ÎN APUSENI
Combină aventura cu ocazia de a vedea salbaticia si bogățiile Apusenilor, în 5 zile pline de suspans. Indiferent dacă deții o mașina 4x4 sau nu, vacanța aceasta este pentru tine. Ia-ți doza de adrenalină împreună cu noi urcand la peste 1800m altitudine si “dand tarcoale aurului” din Rosia Montana și multe alte minunății.
Detalii
Munții Apuseni sunt cuprinși între dealurile domoale ale Depresiunii Transilvane și Câmpia Tisei. Aceștia formează o verigă ce închide spre vest arcul Carpaților Românești. Ocupând o suprafață de circa 20.000 km pătrați, ei apar ca o insulă muntoasă. În nici o regiune din Carpații României subsolul nu este ca un mozaic de formațiuni geologice așa cum este în munții Apuseni. Golurile alpine apar de la altitudinea de 1600m în sus unde predomină gramineele, iar în locuri mai pietroase se dezvoltă tufele de ienupăr, smirdar, afine și merișoare. Pădurile din Munții Apuseni adăpostesc numeroase specii de animale sălbatice: urși, lupi, mistreți, râși, cocoși de munte, veverițe, căprioare, șerpi chiar și vipere. Pâraiele de munte sunt bogate în păstravi care atrag mulți pescari.
Itinerariu
Ne ținem de program, dar uneori suntem flexibili, ne adaptăm la condițiile meteo și la situațiile neprevăzute.
Ziua 1 - 80 km parcurși
Ne întâlnim cu toții în Cluj de unde se pleaca pe un drum comunal de pietriș combinat cu pământ. Se vor traversa pajiști și pârâuri până vom ajunge în comuna Iara. De la Iara vom merge si pe asfalt o bucată de drum iar pe urma pe drum de pamant si piatra urcand si trecând prin spectaculoasele peisaje ale Muntilor Apuseni. Vom vedea zona unde se adăposteau partizanii care au luptat în munți contra comuniștilor.
Pe urmă vom urca si cobora pe drumuri de tara, de pământ și piatra și vom intra în povestea Apusenilor, trecând pe lângă locașuri vechi atinse de trecerea timpului. Vom înnopta in mijlocul padurii.
Ziua 2 - 50 km parcurși
Urmează să plecăm cu mașinile pe drumuri ce ne vor duce printr-un peisaj spectaculos, prin păduri de foioase, apoi de conifere ajungând în pajiștea alpină.
De acolo mergem mai departe până în zona de campare. Seara vom organiza un foc de tabără cu discutii despre zilele petrecute impreuna.
Ziua 3 - 65 km parcurși
Pregătirea mașinilor și plecarea spre locul accidentului aviatic din 2014, unde două persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite. De acolo traseul va continua pe drumuri de piatră combinată cu pământ prin zone superbe si cu frumoase panorame, iar spre sfârșitul zilei vom merge în zona de campare .
Ziua 4 - 55 km parcurși
Ne vom îndrepta spre Bistra unde vom putea alimenta cu combustibil dacă este nevoie. Vom trece râul Arieș si ne îndreptăm spre cea mai renumită localitate din zona, Roșia Montană. Ea are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot. Este una dintre cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. De acolo ne vom îndrepta spre lacul de decantare Geamăna acoperit de steril. În anul 1977, Nicolae Ceaușescu a cerut evacuarea celor 1000 de persoane, adică 400 de familii ce locuiau acolo pentru a depozita deșeurile toxice din mine. În prezent, totul a devenit un lac, iar apa este împărțită în 3 zone: o zonă cu noroi, unde țevile degajează toate substanțele dăunătoare, o zonă cu apă turcoaz și o zonă cu apă roșie ca sângele. Sub tot acest dezastru natural se află sute de case, morminte și frumuseți ce puteau fi salvate. Vom campa în zonă.
Ziua 5 - 90 km parcurși
Ne vom îndrepta spre drumuri care ne duc prin văi și culmile munților spre mănăstirea Ponor care este situată la peste 1300m altitudine, iar de acolo vom coborî la Sălciua și ne vom opri la cascada Șipote. De acolo vom merge spre orașul Turda unde ne vom lua rămas bun și ne vom îndrepta spre localitățile noastre de reședință.
Vii cu mașina ta de teren?
Costul turei include:
Ghid montan – national
Costul turei nu include:
Mâncarea, transportul - mașina de teren, combustibilul, cortul, sac de dormit, asigurarea pe mașina. Cheltuieli de tractare sau reparatie in caz de incidente.
Extra
Varsta minima a persoanelor participante (insotitori) este de 12 ani.
1 singura persoana in masina (respectiv soferul)
sofer + insotitor/insotitori cu varsta minima de 12 ani